Składniki:
Kluski „Huberciki”:
Składniki sosu:
Opis przygotowania:
Kluski „Huberciki”:
Ugotowane ziemniaki łączymy z mąką, mieszkamy, dodajemy 1 jajko i wyrabiamy ciasto. Aby ręce się nie lepiły można je posmarować 3 kroplami oleju; następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące. Gotowe ciasto kroimy na 4 części i formujemy kuleczki „Huberciki” o średnicy 1- 1,5 cm. Do garnka wlewamy 2 l wody i solimy. „Huberciki” gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut.
Składniki sosu:
Mięso i pokrojoną cebulę solimy i podpiekamy na złoty kolor, a następnie podlewamy wodą tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy do miękkości. Zasmażkę robimy z 10 ml wody i 1 łyżki mąki - mieszamy dobrze, aby nie było grudek. Wlewamy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawą do zup.
„Huberciki” polane sosem podajemy z surówką z kiszonej lub czerwonej kapusty.
Potrawa sporządzona przez Grupę Zawierciańską podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.