Zawijaniec Drobiowy

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 filety drobiowe (z kurczaka lub indyka)
  • ser żółty (tyle plastrów, ile rozbitych płatów mięsa)
  • papryka czerwona
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • przyprawy
  • bułka tarta

 

Opis przygotowania:

Filety drobiowe przekrajamy, tłuczkiem lekko rozbijamy na płaty i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą ziołową według uznania. Na środku każdego płata układamy plaster żółtego sera, pasek czerwonej papryki, szczypiorek i zawijamy w rulon. Każdy rulon zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej układamy panierowane zawijańce i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Tak przygotowane zawijańce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15 minut.

 

 

Potrawa sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  186