Kotlety drobiowe szarpane z ziemniakami i surówką wielowarzywną

Odsłuchaj tekst

Składniki:

kotlety drobiowe:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 20 dkg grubo tartego sera
  • sól
  • pieprz

sałatka wielowarzywna:

  • 0,25 główki kapusty białej
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody

 

Opis przygotowania:

kotlety drobiowe:

Mięso, pieczarki i cebule kroimy. Łączymy ze startym serem, olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do mięsa krótko przed pieczeniem. Masę nabieramy łyżką, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.

sałatka wielowarzywna:

Kapustę szatkujemy i solimy, dodajemy resztę warzyw. Odstawiamy na 1 godzinę po czym odciskamy słoną wodę. Przed podaniem mieszamy z przygotowaną zalewą (woda, ocet, cukier). Kotlety i surówkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tworkowa podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  467