Składniki:
kotlety drobiowe:
sałatka wielowarzywna:
Opis przygotowania:
kotlety drobiowe:
Mięso, pieczarki i cebule kroimy. Łączymy ze startym serem, olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do mięsa krótko przed pieczeniem. Masę nabieramy łyżką, kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
sałatka wielowarzywna:
Kapustę szatkujemy i solimy, dodajemy resztę warzyw. Odstawiamy na 1 godzinę po czym odciskamy słoną wodę. Przed podaniem mieszamy z przygotowaną zalewą (woda, ocet, cukier). Kotlety i surówkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tworkowa podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.