Składniki:
Pieczeń:
Marynata:
Nadzienie:
Opis przygotowania:
Mięso wkładamy do zaprawy sporządzonej z wody, octu, obranych i startych na tarce warzyw oraz przypraw. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po upływie tego czasu w rondlu rozgrzewamy smalec i obrumieniamy na nim wyjęte z zaprawy mięso. Następnie mięso dusimy z dodatkiem warzyw z zaprawy, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy będzie już prawie miękkie wyjmujemy je i kroimy w ukośne plastry nie docinając jednak do końca. W nacięcia wkładamy przygotowany ze sparzonej wrzątkiem, przetartej cebuli, bułki tartej, masła i przypraw farsz. Cebulę do farszu można również przesmażyć na tłuszczu. Mięso z nadzieniem delikatnie przekładamy do brytfanny, podlewając przetartym sosem uzyskanym z pieczenia i pieczemy do miękkości, po czym wyjmujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Sos zagęszczamy niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Ciepłe mięso kroimy co drugi plaster, tak aby nadzienie pozostało wewnątrz plastrów. Podajemy na ciepło z ziemniakami bądź kluskami, układając mięso na sos.
Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.