Pierogi z kapustą i grzybami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Nadzienie (farsz):

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 10 dkg boczku wędzonego

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • trochę przegotowanej wody
  • 2 jaja (całe)

 

Opis przygotowania:

Nadzienie (farsz):

Grzyby starannie płuczemy, namaczamy przez noc, gotujemy w w odzie, w której się moczyły, odcedzamy, przepuszczamy przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Kapustę gotujemy w małej ilości wody, do zagotowania trzymamy pod przykryciem. Gdy się zagotuje, odkrywamy na chwilę, po czym przykrywamy i dogotowujemy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odciskamy, przepuszczamy przez maszynkę lub drobno siekamy, dodajemy podsmażoną cebulę oraz grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto:

Zagniatamy ciasto ze składników, cienko rozwałkowujemy, nadziewamy farszem i wykrawamy pierożki foremką. Gotujemy w osolonej wodzie. Wysmażamy boczek z cebulką i polewamy ułożone na półmisku pierożki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Łośniczanki” z Zawiercia, podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.

Wyświetlenia:  565