Karczek wieprzowy z kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Karczek wieprzowy:

  • 1,5 kg karczku bez kości
  • szczypta majeranku
  • w zależności od upodobań – kminek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki oleju

Kapusta:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 30 dkg boczku lub słoniny
  • 2 główki cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • mąka
  • pieprz, sól, cukier

 

Opis przygotowania:

Karczek:

Karczek wieprzowy bez kości obmywamy, a następnie obsuszamy. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, majeranek, kminek, pieprz, sól, rozgnieciony czosnek; nacieramy karczek marynatą i pozostawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso z obu stron, podlewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Potrawę przygotowujemy w brytfannie lub w głębszym naczyniu z przykrywką. Po upieczeniu karczek kroimy na równe plastry.

Kapusta:

Gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby suszone namaczamy, gotujemy po czym odcedzamy i drobno kroimy. Boczek kroimy na drobne kawałki i obsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy aż do zrumienienia, po czym mieszamy wszystko z kapustą i przyprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru oraz rozgniecionym czosnkiem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wieprza podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej "Śląskie Smaki", który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.

Wyświetlenia:  36