Składniki:
Karczek wieprzowy:
Kapusta:
Opis przygotowania:
Karczek:
Karczek wieprzowy bez kości obmywamy, a następnie obsuszamy. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, majeranek, kminek, pieprz, sól, rozgnieciony czosnek; nacieramy karczek marynatą i pozostawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso z obu stron, podlewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Potrawę przygotowujemy w brytfannie lub w głębszym naczyniu z przykrywką. Po upieczeniu karczek kroimy na równe plastry.
Kapusta:
Gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby suszone namaczamy, gotujemy po czym odcedzamy i drobno kroimy. Boczek kroimy na drobne kawałki i obsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy aż do zrumienienia, po czym mieszamy wszystko z kapustą i przyprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru oraz rozgniecionym czosnkiem.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wieprza podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej "Śląskie Smaki", który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.