Składniki:
Rolada:
Panszkraut:
Opis przygotowania:
Rolada wieprzowa faszerowana krupniokiem i polędwicą drobiową:
Przesmażamy krupniok na patelni z cebulą pokrojoną w kostkę i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso rozklepujemy, nakładamy farsz i dodajemy na środek polędwiczkę drobiową. Następnie zawijamy, smażymy i dusimy w rondlu do miękkości. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je na talerz. Na bazie wywaru przygotowujemy sos dodając mąkę i mieszając.
Panszkraut:
Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy, a następnie gotujemy do miękkości. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Boczek wędzony i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Następnie wszystko łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.
Potrawa została sporządzona przez Hotel Villa Verde z Zawiercia podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.