Składniki:
Rolady:
Farsz do klusek:
Kluski śląskie:
Opis przygotowania:
Rolady:
Kroimy mięso na plastry i rozbijamy, dodajemy przyprawy, smarujemy musztardą , układamy zwinięte w boczku śliwki i ciasno zwijamy bawełnianą nicią, obsmażamy na patelni, przekładamy do piekarnika na blaszkę, podlewamy bulionem i dusimy. Z otrzymanego wywaru sporządzamy sos ze śliwkami, przecieramy go i zagęszczamy śmietanką.
Kapusta (farsz do klusek śląskich):
Poszatkowaną czerwoną kapustę dusimy w soku z czarnej porzeczki i w czerwonym winie z dodatkiem tartego jabłka i rodzynek, przyprawiamy, zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
Kluski śląskie:
Przygotowujemy ciasto na kluski śląskie, rozwałkowujemy, nakładamy kapustę i zwijamy w roladę, owijamy gazą, gotujemy w szerokim garnku. Gotową roladę z ciasta ziemniaczanego obtaczamy w posiekanym zielonym koperku. Kroimy na plastry o szerokości ok. 3 cm.
Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.