Składniki:
Opis przygotowania
Seler obrać, pokroić na nieduże kawałki o boku ok. 1 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Folię aluminiową położyć na blachę, natłuścić, wyłożyć na nią seler, posypać solą, obłożyć kawałkami masła i zakryć drugim fragmentem folii (błyszczącą stroną do środka) i zlepić ze sobą krawędzie folii aby tworzyły zamkniętą torebkę wypełnioną selerem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (do miękkości). Po upieczeniu wrzucamy seler do wysokiego naczynia, wraz z powstałym sosem podczas pieczenia, dolewamy bulion (na początku nie cały) i blendujemy. Gęstość kremu ustalamy dodając bulion do selera. Na patelnię wlać nalewkę i zredukować do czasu wyparowania alkoholu i uzyskania gęstego syropu. Boczek układamy między dwoma kawałkami papieru, nakładamy na obciążenie i w temp. 220°C pieczemy przez 10 min. Twarożek, śmietanę, posiekany koperek i sok z cytryny łączymy, formując małe kulki, które układamy na dnie miski. Gorącą zupę nalewać do miseczek, polać delikatnie zredukowaną nalewką, posypać pieprzem i listkami melisy dodać chips z bekonu.
Bulwa selera, to jedno z najbardziej niedocenianych w kuchni warzyw. Jednak na Jurze jest częstym bywalcem naszych stołów. Uprawiany na polu, tani a jednocześnie zdrowy, sycący i rozgrzewający. Zupa z selera jest bardzo wyrazista i smaczna, doskonale pasuje do niej wysuszony plaster boczku.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki” z Kostkowic k. Kroczyc podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.