Dzik w całości obłożony kaszą gryczaną i duszoną kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • młody dzik
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kolendra
  • czosnek
  • jałowiec
  • kasza gryczana
  • kapusta kiszona
  • boczek
  • kiełbasa
  • słonina

 

Opis przygotowania:

Młody dzik oprawiony, dobrze natrzeć przyprawami: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, czosnek, jałowiec. Pozostawić około 24-48 godzin w zimnym miejscu. Zamarynowanego dzika piec w piekarniku do miękkości. Kaszę gryczaną gotować z dodatkiem soli. Kapustę kiszoną gotujemy, przyprawiamy według swojego smaku. Można dodać wędzonego boczku lub kiełbasy. Na koniec dodajemy zasmażkę robioną na słoninie.

 

Udórz to mała wieś w gminie Żarnowiec, na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, w powiecie zawierciańskim. Jest to wioska wybitnie rolnicza, i chodź jest niewielka, może się pochwalić chlubną historią i bogatymi tradycjami - również kulinarnymi. Ze względu na otaczające ją lasy dziczyzna była stałym elementem na naszych stołach (do czasu). Dlatego proponujemy Państwu potrawę z dzika (w całości) z dodatkiem kaszy gryczanej oraz zasmażanej kapusty kiszonej.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  1187