Galert z wieprzowiny w liściach kapusty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 golonko wieprzowe
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kapusta włoska
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Umyte mięsa, obrane warzywa (bez kapusty) oraz przyprawy zalać zimną wodą o gotować na małym ogniu, aż ratki będą miękkie. Liście kapusty sparzyć i rozbić lekko tłuczkiem, mięso obrać z kości, wywar przecedzić. Wyłożyć formę folią spożywczą, a następnie liśćmi kapusty. Ułożyć w formie obrane mięso i zalać wywarem. Liście założyć do środka. Całość zwinąć folią i zawinąć. Mocno schłodzić do stężenia. Galaretę podawać pokrojoną w plastry z chanem, octem i cebulą lub same z chlebem.

Potrawa sporządzona przez "KGW Wisła Wielka" podczas 9 Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  52