Składniki:
Opis przygotowania:
Kapustę kiszoną trochę posiekać i ugotować z niewielką ilością wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Ziemniaki gotujemy osobno, odcedzamy i zostawiamy wodę. Smażymy drobno posiekaną słoninę z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać do ugotowanych ziemniaków i stłuc na purée. Dodać ugotowaną kapustę z wody i przyprawić do smaku. Na koniec dodać posiekany drobno czosnek. Jak będzie za gęste to dolać wody z ugotowanych ziemniaków. Ugotowane gorące golonka wykładamy na półmisek z jednej strony, a z drugiej na liściach sałaty wykładamy ciaper kapustę.
Potrawa pochodzi z terenów, gdzie uprawia się rolę i jest pod dostatkiem ziemniaków i kapusty. Gospodynie kiszą swoją kapustę i dlatego tak popularna jest w domach ona w domach. Wersja z golonką jest wykwintną, natomiast jadało się nawet z chlebem jak była dobrze okraszona boczkiem.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.