Składniki:
Opis przygotowania:
Gotujemy budyń z dodatkiem kakao i laski wanilii. Do gorącego budyniu dodajemy 100 g skruszonej czekolady - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wystudzenia. Masło miksujemy dokładnie po czym małymi porcjami dodajemy do niego przestudzony budyń nie przerywając mieszania.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty, skrapiamy je rumem lub nalewką owocową.
Dolny blat przekładamy domowym dżemem i kremem czekoladowym, górny kremem czekoladowym i bakaliami (np. rodzynkami moczonymi w rumie, orzechami, migdałami). Tort smarujemy pozostałym kremem , ozdabiamy polewą, czekoladą i bakaliami.
Urodziny na Śląśku (w okolicy Tarrnowskich Gór) były zawsze związane z rodzinnym spotkaniem. Zazwyczaj uroczystość rozpoczynała się od podania kawy i kilku ciast. Najważniejszym wypiekiem na tą okazję było ciasto z kremem. Na ogół był to tort urodzinowy. W czasach niedostatku tort był skromniejszy, kakaowy lub jasny biszkopt z kremem i galaretką. W dostatniejszych czasach tort pieczono z dodatkiem czekolady i skrapiano obficie domową nalewką lub rumem.
Potrawa została sporządzona przez „Ninę z Familijom” z Tarnowskich Gór podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.