Tort czekoladowo-rumowy

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • domowy biszkopt kakaowy z 8 wiejskich jaj
  • 30 dag masła
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml rumu
  • domowy dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki
  • bakalie dowolne
  • polewa czekoladowa

 

Opis przygotowania:

Gotujemy budyń z dodatkiem kakao i laski wanilii. Do gorącego budyniu dodajemy 100 g skruszonej czekolady - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i wystudzenia. Masło miksujemy dokładnie po czym małymi porcjami dodajemy do niego przestudzony budyń nie przerywając mieszania.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty, skrapiamy je rumem lub nalewką owocową.
Dolny blat przekładamy domowym dżemem i kremem czekoladowym, górny kremem czekoladowym i bakaliami (np. rodzynkami moczonymi w rumie, orzechami, migdałami). Tort smarujemy pozostałym kremem , ozdabiamy polewą, czekoladą i bakaliami.

 

Urodziny na Śląśku (w okolicy Tarrnowskich Gór) były zawsze związane z rodzinnym spotkaniem. Zazwyczaj uroczystość rozpoczynała się od podania kawy i kilku ciast. Najważniejszym wypiekiem na tą okazję było ciasto z kremem. Na ogół był to tort urodzinowy. W czasach niedostatku tort był skromniejszy, kakaowy lub jasny biszkopt z kremem i galaretką. W dostatniejszych czasach tort pieczono z dodatkiem czekolady i skrapiano obficie domową nalewką lub rumem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Ninę z Familijom” z Tarnowskich Gór podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  1403