Składniki:
Zupa dyniowa:
Paszteciki:
Opis przygotowania:
Mięso z kaczki siekamy drobno. Na łyżce masła krótko przesmażamy drobno posiekany por. Dodajemy mięso, doprawiamy do smaku przyprawami. Z ciasta kruchego i przygotowanego farszu przygotowujemy paszteciki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Paszteciki pieczemy w piekarniku w temp. 180oC na złoty kolor. Miąższ dyni pokrojony w kostkę oraz kwaśne jabłko obrane i pokrojone w cząstki zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę, dodajemy przyprawy i zaprawiamy zupę śmietanką. Podajemy gorącą zupę z pasztecikami.
"W ogrodzie mojej babci - pisze liderka grupy, Janina - zawsze rosły dynie. Bardzo często gotowano zupę z dyni na słodko, kompot z dyni z przyprawami korzennymi. Czasem też jadła u babci zupę dyniową z kruchym pasztecikiem mięsnym i taką zupę zaprezentowałam w przepisie."
Potrawa została sporządzona przez „Ninę z Familijom” z Tarnowskich Gór podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.