Stek z dziczyzny z zasmażaną kapustą i młodymi ziemniaczkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Stek z dziczyzny:

  • mięso z dzika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do dziczyzny

Kapusta zasmażana:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • ziemniaki

 

Opis przygotowania:

Mięso dzielimy na plastry, przyprawiamy, smażymy na oleju z obu stron, podlewamy wodą, przyprawiamy do smaku, gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką.
Kapustę szatkujemy, gotujemy, dodajemy startą marchewkę, przyprawy, warzywa. Po ugotowaniu, zagęszczamy mąką, przyprawiamy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Pradlanki” z Pradeł k. Kroczyc podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  90