Składniki:
Zaczyn:
Składniki wymieszać w słoiczku, przykryć gazą i odstawić na 3 dni, następnie przecedzić. 2/3 zaczynu po przecedzeniu odjąć i zostawić sobie na później.
Zaczyn właściwy:
Składniki zmieszać z zaczynem, który został przygotowany wcześniej i zostawić całość w słoiku po gazą na kolejnych 5 dni w cieple. Jeśli pojawi sie nam kożuch na wierzchu należy zebrać go łyżką.
Zupa:
Klopsiki:
Opis przygotowania:
Zalewajka:
Ziemniaki drobno pokroić w kostkę i zalać wodą, tak by były tylko nią przykryte. Dodać żeberka wędzone. Gotować aż będą prawie miękkie. Dodać pokrojony czosnek, sól, pieprze i zioła. Wlać zakwas żurku i zagotować całość na małym ogniu. Wyjąć żeberka.
Klopsiki:
Mięso gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia. Dodać do mięsa posiekana drobno cebule z czosnkiem, wymieszać z białkiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować malutkie kuleczki, włożyć do gotującej się zupy, poczekać kilak minut aż będą gotowe. Na koniec do smaku do zupy dodać śmietanę ok 1-2 łyżek. Na talerz wyłożyć po 5 sztuk, wlać zupę, tak by klopsiki z mięsa wystawały ponad tafle zupy. Udekorować majerankiem.
W domu rodzinnym blogerki zamiast żuru jadało się zalewajkę, żuru natomiast smakowała w domu swojej babci. Obie zupy są mocno zakorzenione w naszej tradycji, tak jak i gęś, która jest na każde ważne święto w rodzinie. Dlatego podany przepis na zalewajkę wzbogacono o dodatek tego szlachetnego drobiu.
Potrawa została sporządzona przez „Śląskie blogerki” z Chełma Śląskiego podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.