Grillowana cukinia faszerowana kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • cukinia
  • pomidor
  • ananas
  • brzoskwinia
  • śmietana
  • ziemniaki
  • zielona pietruszka
  • sałata

 

Opis przygotowania:

Grillowana cukinia przekrojona i wydrążoną a następnie napełniona farszem. Farsz to pokrojone warzywa w drobną kostkę, smażone i zabielone śmietanką. Cukinia podana jest w asyście chipsów z ziemniaków i lekkiego sosu warzywnego. Przystawka serwowana na talerzach zakąskowych.

 

Dania z cukinii charakterystyczne są dla okolicznych miejscowości Beskidu Śląskiego i Żywieckiego.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Kucharską Brygadę” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  50