Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym, faszerowana pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego purée i z musem pietruszkowym w otoczce z buraczka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • ciasto drożdżowe
  • pieczarki konserwowe
  • śliwki
  • pietruszka
  • burak
  • olej
  • białe wino
  • seler
  • marchew
  • szpinak
  • ziemniaki

 

Opis przygotowania:

Roladka z polędwiczki wieprzowej, faszerowanej śliwkami i pieczarkami konserwowymi, smażona a następnie otoczona ciastem drożdżowym i smażona w głębokim oleju. Polana sosem z dodatkiem białego wina i pietruszki. Dodatkiem skrobiowym są 3 rodzaje kolorowego puree z selera, marchwi i szpinaku na bazie ziemniaków.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Kucharską Brygadę” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  93