Krem z czerwonej kapusty podany ze smażonym podgrzybkiem i chipsem bekonowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 cebula
  • 50 g podgrzybków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty czerwonej
  • 11 wywaru wołowego
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • mąka do oprószenia
  • boczek
  • cukier

 

Opis przygotowania:

Grzyby suszone namoczyć w wodzie. Przesmażyć cebulkę dodać pokrojone w kostkę podgrzybki i grzyby suszone, które moczyliśmy wcześniej (wlać je razem z wodą). Kapustę szatkujemy i oprószamy mąką. Kapustę łączymy z reszta składników i podlewamy to wywarem wołowym. Na koniec dodajemy potłuczony rozmaryn i jałowiec. Wszystko blend ujemy na kremową konsystencję. Podgrzybki podsmażamy. Na osobnej patelni smażymy plastry boczku i posypujemy je cukrem.

 

Modra kapusta (w gwarze śląskiej: modro kapusta) to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu - na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady, a Ministerstwo Rolnictwa wpisało ją na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Również w Wielkopolsce przygotowuje się modrą kapustę. My proponujemy Państwu odmienną wersję modrej kapusty. Nasz krem jest inspirowany typowym obiadem niedzielnym.

 

 

Potrawa sporządzona przez drużynę "Cwaniary z Gastronoma" Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej podczas 9 Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w Zawierciu. Drużyna zajeła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  33