Gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu z kaszą pęczak, nasionami słonecznika i sałatką kwiatową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • gęś
  • kasza (pęczak)
  • słonecznik (nasiona)
  • syrop z mniszka lekarskiego
  • sałatka kwiatowa (nasturcja, mak, bratek, ogórecznik, koniczyna)

 

Opis przygotowania:

Sprawioną i oczyszczoną pierś z gęsi gotujemy w tłuszczu do miękkości. Do gęsi podajemy ugotowaną kaszę pęczak z dodatkiem uprażonego słonecznika. Dodatkiem warzywnym jest bukiet kwiatowy: nasturcja, bratek, ogórecznik, mak.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Kapias z Goczałkowic-Zdroju podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  69