Zawijaniec drożdżowy z czarnym bzem i kruszonką podany z kremem ze zsiadłego mleka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 370g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 150ml mleka
  • 25g drożdży
  • 1 szt. jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 30g kwiatu czarnego bzu
  • 10g masła
  • 10g cukru

Kruszonka:

  • 10g masła
  • 10g mąki
  • 25g cukru
  • szczypta cynamonu

Krem ze zsiadłego mleka:

  • 400ml siadłego mleka
  • 10g miodu
  • 3g żelatyny

 

Opis przygotowania:

Makę, cukier, jajko, sól i roztopione masło przekładamy do miski. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do miski ze składnikami. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy pod przykryciem, aż trzykrotnie zwiększy objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło, łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, przerabiamy i rozwałkowujemy. Z części ciasta wykrawamy kółka resztę smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i nakładamy czarny bez. Zwijamy na roladę kroimy na równe części i kładziemy na wcześniej wyciętych podstawkach. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zawijańce podrosną posypujemy je kruszonką i pieczemy około 15 minut w 180°C. Do kwaśnego mleka dodajemy miód, żelatynę i wszystko dokładnie mieszany. Krem podajemy z ciepłymi bułeczkami (bułeczki z kremem serwowane są na drewnianych deseczkach).

 

Ciasto drożdżowe było tradycyjnym domowym przysmakiem wypiekanym w piecu chlebowym po upieczeniu chleba. Drożdżówka gości w rodzinie restauratora od pokoleń, a krem z kwaśnego mleka jest serwowany od 40 lat.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „EM” z Koziegłów podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  156