Garus

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • jabłka
  • gruszki
  • cynamon
  • gozdziki
  • cukier
  • mleko
  • jajko
  • mąka
  • ziemniaki

 

Opis przygotowania:

Owoce rozkroić, wybrać ziarna, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. Miękkie owoce przetrzeć przez sito, zagotować, posłodzić i podprawić mlekiem, rozkłóconym (lekko rozmieszanym) jajkiem i mąką. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami.

 

Potrawa pochodzi z okolic Szczekocin. Gotowało się ją w wielu okolicznych wsiach. Obecnie zapomniana i niedoceniana.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zajazdu „Biała Skała” z Zawiercia podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  30