Rolada wołowa z duszonymi rydzami w śmietanie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rolada wołowa:

  • rozbef wołowy
  • ogórek kwaszony
  • musztarda
  • cebula
  • bocze wędzony
  • rydze
  • warzywa
  • śmietana
  • czerwone wino

Kluski lane:

  • wywar jarzynowy
  • jaja
  • mąka pszenna
  • sól

Kapusta modra:

  • kapusta czerwona
  • smalec
  • rodzynki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
  • szalotka

Opis przygotowania:

 

Rozbef wołowy rozbijamy na cienki plaster. Boczek wędzony zwijamy w roladę wołową i dusimy dusimy z rydzami i warzywami w śmietanie i czerwonym winie. Z mąki i jaj przygotowujemy lane kluski. Kapustę czerwoną szatkujemy, dusimy na smalcu z rodzynkami. Pokrojoną w plastry roladę serwujemy na duszonych rydzach i z kluseczkami podanymi na talerzu obiadowym.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Port Zawiercie” podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  18