Składniki:
Opis przygotowania:
Jedną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do niej kilogram cienko posztukowanej kapusty. Chwilę dusimy. Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy goździki, liść laurowy, cukier, ocet oraz pół szklanki czerwonego wina. Dusimy 45 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy boczek w kostkę, odcinamy górną część jabłek - nie wyrzucamy. Wydrążamy środki. Borówki mieszamy z boczkiem i tym farszem napełniamy jabłka. Przykrywamy odciętymi górami. Uduszoną kapustę przekładamy do żaroodpornej formy i kładziemy na nią faszerowne jabłka. Całość wkładamy do piekrnika rozgrzanego do 200°C na 45 minut.
Popisowe danie serwowane w domu Kaliny Urbańskiej z Brzezówki. Jabłka i modra kapusta były zawsze obecne w cieszyńskiej kuchni. Produkty te stały się inspiracją do powstania tego przepisu.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Willa Słoneczna” z Dębowca podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.