Karp ze szpinakiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego karpia
  • 400 g szpinaku
  • 300 g makaronu
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki
  • 3 żółtka
  • 50g mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Opis przygotowania:

Z oczyszczonego karpia usuwamy ości i kroimy w formę dzwonków. Oprószamy solą i pieprzem oraz mąką, następnie smażymy. Gotujemy makaron. Szpinak dusimy na maśle ze szczyptą pieprzu i cynamonem. Karpia układamy na blasze lub brytfance, przykrywamy makaronem, a na wierzch kładziemy szpinak. Polewamy lekko śmietanką wymieszaną z żółtkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 min.

 

 

Potrawa sporządzona przez restaurację „Dworek Cieszyński” z Cieszyna podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.

Wyświetlenia:  69