Składniki:
Schab sztygarski
Kluski bułczane
Kapusta zasmażana
Opis przygotowania:
Schab sztygarski:
Mięso rozbijamy i nacieramy przyprawami, następnie układamy kiełbasę i zawijamy tworząc roladę, którą owijamy nicią i obsmażamy na patelni. W garnku rozpuszczamy kostkę rosołową i wkładamy podsmażoną roladę i dusimy w rosole ok. 30 min. Na koniec dopiekamy mięso w piekarniku a gdy mięso wysycha polewamy piwem. Po upieczeniu kroimy roladę na plastry o grubości ok. 3 cm.
Kluski bułczane:
Bułkę kroimy w kostkę i moczymy w mleku, dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy a następnie wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Gotujemy we wrzątku przez około 20 min.
Kapusta zasmażana:
Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Następnie odlewamy wodę. W osobnym naczyniu przygotowujemy zasmażkę. Słoninę kroimy w kostkę i roztapiamy. Dodajemy mąkę i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję, po czym gotową zasmażkę dodajemy do ugotowanej kapusty.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rud podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.