Prażonki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
  • 3-4 duże cebule
  • smalec
  • jeden lub dwa liście kapusty (może być także sałata)
  • sól
  • pieprz mielony

Można także dodać buraki. Do pieczenia należy użyć żeliwny bądź aluminiowy garnek (kociołek) z pokrywą zakręcaną na śrubę.

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać i skroić w plastry lub kostkę grubości ok. 3 cm. Pokroić w plastry boczek, kiełbasę i cebulę. Dno garnka wyłożyć jedną warstwą boczku i tłuszczem odpornym na wysoką temperaturę np. smalcem, przykryć warstwą ziemniaków i cebuli – posolić, popieprzyć, następnie układać warstwę kiełbasy i boczku, czynność powtórzyć po kolei, aż do wypełnienia garnka. Wszystko przykryć liśćmi kapusty (liście powinny wystawać za pokrywę) i założyć pokrywę, którą należy mocno przykręcić. Garnek ustawić na otwartym ogniu (najlepiej na ognisku) i piec ok. 40-50 min.

Prażonki (nazywane także duszakami czy pieczonkami) – potrawa wywodząca się z regionu zawierciańskiego – Poręby. Prażonki zawdzięczają swój początek porębskiej fabryce garnków żeliwnych , ponieważ to tu wyprodukowany został pierwszy kociołek, w którym przyrządza się potrawę.
W 2006 roku prażonki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Karlinianki” z Zawiercia- Karlina, składnikiem prażonek mogą być także buraki, które należy ułożyć odpowiednio po warstwie ziemniaków.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Poręby-Niwek podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.

Wyświetlenia:  3399