Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso posypać przyprawami, obtoczyć w mące, usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Fasolkę ugotować, następnie wystudzić. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Ugotowane ziemniaki w skórkach skroić w plastry. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać wywar z fasolki, gotować do chwili aż sos zgęstnieje. Zasmażkę, ogórki i fasolę dodać do sosu z duszonego mięsa i doprawić do smaku. Danie podawać ułożone warstwowo.
Garnuszek żniwiarza wywodzi się ze starej receptury gospodyń z okolic Żarnowca. Dzisiaj przygotowuje się go rzadko, jedynie na uroczystości dożynkowe. Kilkadziesiąt lat temu kobiety zanosiły mężczyznom pracującym przy żniwach naczynie wypełnione dwoma rodzajami mięsa, i warzywami. „Garnuszek” był bardzo sycącą potrawą, w pełni zaspakajał głód żniwiarzy i dodawał im sił do dalszej pracy.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Żarnowca podczas I Festiwalu Kuchni Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.