Składniki:
Opis przygotowania:
Przygotować farsz:
grzyby namoczyć na 12 godzin w słodkim mleku. Następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby zesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto:
mąkę uformować w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlać do niego olej i wodę, powoli zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa, wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką krążki, nakładać na nie farsz grzybowy. Krążki z farszem złożyć na pół i zlepić. Pierogi wrzucić na osoloną wodę i gotować. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze 4 min. Po odcedzeniu wody, pierogi są gotowe do spożycia.
Potrawa została sporządzona przez Ośrodek Wypoczynkowy „Rycerka” z Rycerki Dolnej podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.