Kapusta z fasolą zasmażana

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 150 g fasoli
  • 100 g słoniny
  • 1 średnia cebula
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 kostka bulionu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty jarzynki
  • 1 łyżka octu (albo 3 jabłka kwaśne średnie)
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 50 ml wody

 

Opis przygotowania:

Kapustę pokroić, włożyć do garnka z wodą, gotować aż zrobi się miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, posolić, dodać kostkę bulionu i wlać 1 łyżkę octu. Wszystko wymieszać, przykryć pokrywką. Następnie pokroić słoninę w kostkę, stopić ją. Do stopionej słoniny dodać cebulę drobno posiekaną, zrumienić ją na złoty kolor, dodać 1 ½ łyżki mąki, siekaną pietruszkę i koperek. Wszystko zasmażać na złoty kolor i dolać wody, po czym zagotować na patelni. Przelać zasmażkę z patelni do garnka z kapustą, wymieszać. Ugotować fasolę, ugnieść, włożyć do garnka z kapustą, wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Bzowianie” z Zawiercia-Bzowa podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. 

Wyświetlenia:  1113