Gicz cielęca duszona w sosie pomidorowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500-600 g giczy cielęcej
  • 200 g pomidory świeże
  • 100 g pieczarki
  • 100 g cebula
  • czosnek
  • bazylia
  • wegeta
  • pieprz
  • sól
  • olej

 

Opis przygotowania:

Gicz z przyprawami (czosnek, bazylia, wegeta, pieprz, sól) podsmażamy na oleju i podlewamy wodą (około ½ szklanki). Następnie dodajemy pomidory, pieczarki i cebulę pokrojone w grubą kostkę i wszystko razem dusimy około 30 minut. Podajemy z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "Jędrusiowa Izba" z Siewierza podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  125