Składniki:
Polędwiczki:
Zapiekanka:
Sos:
Opis przygotowania:
Przygotować farsz:
tzw. smażonkę z grzybami (zesmażyć razem: cebulę, borowiki przyprawione solą i pieprzem, natomiast jajka usmażyć osobno). Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, faszerować smażonką z grzybami i zawijać jak roladę. Faszerowaną polędwiczkę położyć na patelnię, obsmażyć i dusić na tłuszczu.
Przygotować zapiekankę:
ziemniaki utrzeć na tarce, do-dać boczek, natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko to usmażyć.
Na patelni przyrządzić sos:
podsmażyć cebulę i boczek, zalać ciemnym piwem i bazą spod pieczonego wcześniej mięsa, dodać śliwki, rodzynki, cynamon i zagęścić chlebem razowym. Podawać polędwiczki polane sosem z zapiekanką ziemniaczaną.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Orange Club” z Mysłowic podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła II miejsce w profesjonalistów.