Składniki:
Ciasto:
Mus:
Opis przygotowania:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, mieszamy i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Jedną połowę ciasta ścieramy na tarce - na grubych oczkach i wsypujemy równomiernie na blachę, kładziemy na nie pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. Drugą część ciasta mieszamy z kokosem i również ścieramy na rabarbar. Pieczemy około 45 min, w temp. 180°C. Upieczone ciasto zasypujemy cukrem pudrem.
W śląskiej tradycji spotyka się bardzo często ciasta, pieczone na blachach. Często podaje się kołocze z makiem, serem, posypką, czyli kruszonką, marmoladą lub jabłkami. Wykorzystywane są również owoce sezonowe takie jak rabarbar. Z udziałem tych owoców sporządza się głównie ciasta drożdżowe i półkruche. Stanowią doskonały, typowo śląski deser.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Frykówka” z Pszczyny podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.