Składniki:
Karczek:
Kluski fusate:
Modro kapusta:
Opis przygotowania:
Karczek zawijany z mięsem mielonym i grzybami leśnymi, modra kapusta i kluski fusate:
Karczek rozklepać, grzyby namoczyć, połączyć z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami i wyrobić na jednolita masę. Na rozklepany karczek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę. Piec w temperaturze 200oC przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez około 2 godziny.
Modro kapusta:
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego soli i pieprzu. Następnie skropić octem, dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku cukrem pieprzem i solą.
Kluski fusate:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez prasę, surowe ziemniaki zetrzeć i dobrze odcisnąć, oba składniki połączyć dodać mąki ziemniaczanej, dobrze wyrobić i formować kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie.
Danie pochodzi z domu rodzinnego jednej z uczestniczek konkursu Ireny Szkutek. Ten przepis przekazała jej babka Łomozik Anna z Pierśca. Było to danie świąteczne serwowane przy okazji większych uroczystości rodzinnych i świąt.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Willa Słoneczna” z Dębowca podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.