Ciasto truskawkowe

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Opis przygotowania:

Ubić białka z cukrem dodać żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krem:

1 budyń śmietankowy i1/2 l mleka — ugotować i ostudzić. Utrzeć paczkę masła i dodawać po trochu budyniu, doprawić do smaku.

Masa truskawkowa:

1 kg. Truskawek zmiksować, podgrzać dodać 3 truskawkowe galaretki.  Ciasto + krem + masa truskawkowa zalać gęstniejącą galaretką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  46