Żeberka w kawie, placki z kaszy jęczmiennej podane z surówką z kapusty, marchwi i ogórka kiszonego

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Żeberka:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 300 ml ketchupu
  • 100 ml miodu
  • 100 ml octu winnego
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki sosu tabasco i sojowego

Placki:

  • 0,5 kg kaszy
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki przennej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • pietruszka
  • sól
  • olej do smażenia

 

Szczypta fantazji i trochę serca

Woreczek kaszy oraz żeberka

Surówki z warzyw świeżo zebranych

Uśmiechem z serca wprost okraszonych.

 

Smażone placuszki z kaszy jęczmiennej podane z tradycyjnymi żeberkami w miodzie, odrobinę modyfikowane egzotycznymi i zaskakującymi przyprawami to nasz przepis na "wielki świat" pod wiejską strzechą. Smak potraw podkreślają świeże i zdrowe surówki z marchwi z chrzanem, białej kapusty oraz młode ogórki małosolne.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  65