Składniki:
Królik:
Modro kapusta z boczkiem:
Kluseczki:
Opis przygotowania:
Królik:
oczyszczonego królika wysmarować solą i czosnkiem, odstawić na 3 godziny. W dużej brytwance roztopić trochę masła, wyłożyć całą tuszą królika i obłożyć boczkiem z warzywami (marchew i lubczyk). Królika pieczemy w piekarniku podlewając rosołem, gdy będzie miękki podlewamy śmietaną i lekko gotujemy. Gotowanego wykładamy na paterę, a sos wlewamy do sosjerki. Podajemy z kluskami "małymi" i modrą kapustą.
Kapusta:
szatkujemy, gotujemy, odcedzamy, przyprawiamy octem, solą, pieprzem, cukrem i dżemem z czarnej porzeczki
Kluseczki:
ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę. Po wystygnięciu dodajemy mąkę, jajko. Gotujemy w solonej wodzie aż wypłyną i zrobią się większe.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.