Królik pieczony w śmietanie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Królik:

  • 1 królik
  • 1 główka czosnku
  • 1/4 śmietany kremowej 30%
  • pęczek lubczyku

Modro kapusta z boczkiem:

  • 1 kapusta
  • 40 dkg boczku wędzonego
  • ocet
  • sól
  • magi
  • cukier
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

Kluseczki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 4 kg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • trochę oleju

 

Opis przygotowania:

Królik:

oczyszczonego królika wysmarować solą i czosnkiem, odstawić na 3 godziny. W dużej brytwance roztopić trochę masła, wyłożyć całą tuszą królika i obłożyć boczkiem z warzywami (marchew i lubczyk). Królika pieczemy w piekarniku podlewając rosołem, gdy będzie miękki podlewamy śmietaną i lekko gotujemy. Gotowanego wykładamy na paterę, a sos wlewamy do sosjerki. Podajemy z kluskami "małymi" i modrą kapustą. 

Kapusta:

szatkujemy, gotujemy, odcedzamy, przyprawiamy octem, solą, pieprzem, cukrem i dżemem z czarnej porzeczki

Kluseczki:

ugotowane ziemniaki przecieramy przez praskę. Po wystygnięciu dodajemy mąkę, jajko. Gotujemy w solonej wodzie aż wypłyną i zrobią się większe.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  572