Zupa na beztydniu

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • chlebki 8 szt
  • 2 litry bulionu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200g cebuli
  • 3łyżki masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • śmietana
  • zielona pietruszka

 

Opis przygotowania:

Miękisz chleba dość drobno pokruszyć. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i chleb. Kiedy się lekko zarumieni dodać wyciśniętą połowę czosnku i jeszcze kilka minut razem podsmażać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać zawartość patelni i gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min. często mieszając. Następnie doprawić resztą świeżo wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, zawsze można dolać nieco wody. Podajemy w głębokim talerzu lub w chlebaku, z kleksem bitej śmietany i liściem pietruszki zielonej.

 

Kuchnia śląska była biedna i monotonna, ale przepyszna. Zupa chlebowa łączy w sobie te trzy właśnie elementy składowe, przywodzi na myśl babciny dom na beztydniu - proste, choć zdrowe i aromatyczne składniki, i można się najeść do syta - nic na Śląsku nie smakowało tak wyjątkowo jak powszedni chleb, który nawet czerstwy zamieniał się w najpyszniejszą zupę świata. Zupa chlebowa smakuje nadzwyczajnie na śniadanie, ale i w ciągu całego dnia i z powodzeniem zastąpi najlepszą nawet pomidorową.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Dziewczyny z gastronoma” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  28