Składniki:
Opis przygotowania:
Czosnek obrać, z każdego ząbka wyciąć zielony środek (on się najszybciej przypala i gorzknieje). Pokroić w plasterki, dodać liście czosnku niedźwiedziego. Cebulę (lub białe cebulki z pęczka dymki) również pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wlać wino, gotować 2 minuty. Potem wić bulion i śmietanę, gotować jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zmiksować przed podaniem.
Potrawa została sporządzona przez drużynę „Chłopcy z gastronoma” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.