Składniki:
Golonka:
Konfitura z czerwonej cebuli:
Kluski śląskie:
Opis przygotowania:
Golonka:
Golonki wypłukać, zbyt słone namoczyć w wodzie. Tak przygotowane zalać gorącą woda z przyprawami i gotować przez ok. 30 min w szybkowarze z włoszczyzną. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać 1,5 szklanki wywaru z golonek dodać goździki, zalać piwem i włożyć do piekarnika w temperaturze 200oC. Cukier skarmelizować, dodać cebulę w piórkach, smażyć aż puści sok. Dodać wino i dusić. Następnie ocet, miód, pieprz i tymianek. Podawać.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzone zmielić, podzielić na 4 części. Za jedną z części wsypać mąki, dodać jaja. Wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Formować kluski i gotować. Ugotowane smażyć na maśle z pietruszką.
Potrawa została sporządzona przez drużynę „Chłopcy z gastronoma” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.