Składniki:
Receptura na 8 porcji:
Opis przygotowania:
Cebule umyć i obrać. Pokroić w pióra i wrzucić na rozgrzane masło. Zeszklić. Ugotować jaja. Umyte ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do przeszklonej cebuli. Zalać bulionem i gotować wszystko do miękkości. Umyć pokrzywy i zagotować w bulionie. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Następnie wszystko blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyporcjować.
Pokrzywa jest rośliną od dawna wszechstronnie użytkowaną W końcu XX wieku wraz z rozwojem o jej właściwościach leczniczych, kosmetycznych, żywieniowych oraz wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty- pokrzywa zyskała ponownie na znaczeniu i popularności. Pokrzywa zwyczajna jest rośliną jadalną w wielu regionach Podbeskidzia, Śląska. Zwykle traktowana była jako pożywienie głodowe. Obecnie liście pokrzyw bywają traktowane jako zdrowa żywność. Stanowią cenny składnik pokarmowy ze względu na dużą zawartość i zróżnicowanie soli mineralnych, witamin i białek.
Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.