Składniki:
Receptura na 8 porcji
Rolada:
Kapusta modra:
Zwój z grysiku:
Opis przygotowania:
Rolada:
Mięso wytrybować i podzielić na 8 równych porcji. Rozklepać do grubości 0,5 cm. Boczek i 1 cebulę po obróbce wstępnej drobno pokroić w kostkę.
Kapusta modra:
Kapustę poszatkować i ugotować od wrzącej wody. Gotować na początku bez przykrycia, dogotować pod przykryciem z dodatkiem soli. Odcedzić i ostudzić. Kapustę skropić octem. Dodać namoczone rodzynki. Majonez połączyć z miodem i kapustą z rodzynkami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać wyporcjowane na ciepło.
Zwój z grysiku:
Wodę doprowadzić do wrzenia z solą i masłem. Dodać kaszę mannę, ciągle mieszając. Po całkowitym rozklejeniu się kaszy zdjąć z ognia, przełożyć do miski i ostudzić, wciąż mieszając. Bułki pokroić w kostkę o wymiarach 1cm z 1cmx 1cm oraz połączyć z grysikiem i jajami. Wyrobić ciasto o gęstej konsystencji. Serwatkę płócienną zwilżyć wodą. Połowę jej posmarować oliwą, oprószyć mąką i bułka tartą. Na oprószoną część nałożyć wałek z ciasta i związać nitką. Gotować około 30 minut w podłużnym naczyniu z wrzącą i osoloną wodą pod przykryciem. Ugotowany, gorący zwój kroić ostrym i cienkim nożem lub nitką w plastry o grubości 2 cm.
Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.