Składniki:
Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wiórki kokosowe ciągle mieszając. Formować małe placki na formie wyłożonej papierem, piec w piekarniku na 180oC. Ananas, kiwi, banan, pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą i namoczyć spirytusem. Migdały sparzyć obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Masło zmiksować lub utrzeć na masę, ubić jajka z cukrem. Ubite jajka wlać powoli do masła, cały czas mieszając, dodać likier kokosowy. Bakalie wymieszać z kremem. Placki kokosowe układać do kokilek na przemian z kremem. Śmietanę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch kokilek, polać roztopioną czekoladą. Serwujemy w kokilkach jednoporcjowo.
Kopa omontowicka sięga ponad 45 lat i jest ściśle związana z pałacem w Ornontowicach. Deser ten był wizytówką pałacu i nie mogło go zabraknąć podczas wielu uroczystości i odbywających się w pałacu przyjęć.
Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 3 z Raciborza podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.