Udko kaczki duszone w kaczym tłuszczu ze szpeclami piwnymi z musem gruszkowym i blanszowanymi nowalijkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zaprawa:

  • 1 szklanka soli morskiej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • tymianek
  • skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 4 kacze udka
  • 0,5 l kaczego tłuszczu (po wytopieniu)

Mus z gruszki:

  • 3 gruszki
  • cukier
  • woda
  • sok z cytryny

Szpecle piwne:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 jaj
  • 200 ml piwa raciborskiego ciemnego
  • sól
  • woda
  • smalec

Nowalijki:

  • 16 szt marchewek młodych i rzodkiewek

Granulata:

  • 1 pęczek pietruszki
  • skórka z jednej cytryny
  • 5 szalotek

 

Opis przygotowania:

Po obróbce wstępnej mięso kaczki, należy ją zamarynować no ok. 12 h w przygotowanej zaprawie. Zamarynowane kacze uda należy obsmażyć i dusić do miękkości. Przyrządzie mus z groszki - przygotować syrop z wody, cukru oraz cytryny i masła. Dodajemy rozdrobnione gruszki i blendujemu.

 

Potrawa kuchni śląskiej podawana jako danie zasadnicze. Szpacle to tradycyjna potrawa: niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jaj.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  24