Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki w wodzie ze skórką wędzonki i liściem laurowym z zielem angielskim. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką, dodać do ziemniaków. Wymieszać śmietanę z kefirem i musztardą, dodać mąkę pszenną. Dodać do ugotowanych ziemniaków i zagotować, gdy zgęstnieje doprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajo i siekaną pietruszkę.
Żur to tradycyjna gęsta i kwaśna zupa często jadana na Śląsku. W zależności od regionu i zamożności gospodyni przygotowywała żur z zakwasu na mące żytniej, kiszki (zsiadłego mleka), maślanki lub wywarach mięsno-kostnych. Ta wersja to szybki żur na kefierze (można użyć kiszki) w połączeniu z musztardą, zymftym. Gotowany na co dzień jako szybka i tania zupa. Potrawa znana jest na ziemi wodzisławskiej.
Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.