Żurek turski na zymfcie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 L wody
  • 300g ziemniaków w kostkę
  • 300g boczku wędzonego
  • 1 cebula duża
  • 250g śmietany 18%
  • 250g kefir
  • 50g musztarda ostra
  • 50g mąka pszenna
  • 4 szt. jaj gotowanych na twardo
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietrzuszki

 

Opis przygotowania:

Ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki w wodzie ze skórką wędzonki i liściem laurowym z zielem angielskim. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką, dodać do ziemniaków. Wymieszać śmietanę z kefirem i musztardą, dodać mąkę pszenną. Dodać do ugotowanych ziemniaków i zagotować, gdy zgęstnieje doprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajo i siekaną pietruszkę.

Żur to tradycyjna gęsta i kwaśna zupa często jadana na Śląsku. W zależności od regionu i zamożności gospodyni przygotowywała żur z zakwasu na mące żytniej, kiszki (zsiadłego mleka), maślanki lub wywarach mięsno-kostnych. Ta wersja to szybki żur na kefierze (można użyć kiszki) w połączeniu z musztardą, zymftym. Gotowany na co dzień jako szybka i tania zupa. Potrawa znana jest na ziemi wodzisławskiej. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  184