Duet kremowy z dyni i pokrzyw

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 50 dkg świeżej pokrzywy
  • 50 dkg dyni
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • 0,2 l śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 0,2 l bulionu

 

Opis przygotowania:

Sporządzamy wywar mięsno-warzywny.

Krem z dyni:

dynie przesmażamy na maśle, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i łączymy z połową wywaru. Miksujemy, dodajemy zasmażkę i całość mieszamy.

Krem z pokrzyw:

do drugiej części wywaru dodajemy świeże młode pokrzywy, parzymy ok. 2 minut, miksujemy, dodajemy zasmażkę i przyprawy (sól, pieprz, cytrynę, cukier). Całość wykańczamy świeżą wiejską śmietanką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez "Kilerów Dwóch" z Hotelu Qubus Katowice podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów. 

Wyświetlenia:  5