Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso i obrane jarzyny płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Dodajemy do niego: sól i pieprz. Makaron do śląskiego rosołu robi się zawsze własnym przemysłem. Z maki, jajka i soli, zagniata się dość twarde ciasto, które się cienko wałkuje na stolnicy nie podsypując mąką. Przyschnięte lekko ciasto zwija się w rulon i bardzo ostrym niżem kraje cienkie nitki makaronu. Wsypuje się go do wrzącej, osolonej wody (naturalnie, w osobnym garnku) i gotuje 5 minut. Odcedzony makaron układa się na talerzach, daje na każdy po kawałku marchewki oraz łyżeczkę drobno siekanej zielonej pietruszki i zalewa gorącym rosołem. Rosół z perliczki z makaronem jest jednym z najwykwintniejszych zup podawanych do obiadu przy okazji ważnych uroczystości takich jak odpust, komunia czy wesele.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.