Ciasteczka bombki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sól
  • masło do smarowania blachy

Pozostałe:

  • przynajmniej 500 g innych bakalii, w proporcji wg gustu (drobno krojone migdały, różne rodzaje rodzynek, krojone suszone śliwki i morele, figi, skórka pomarańczowa razem z sosem ze smażenia etc.)
  • 250 g masła
  • 2–3 łyżki kakao
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • kieliszek rumu
  • cukier kryształ 
  • drobno krojone orzechy włoskie do obtaczania kulek

 

Opis przygotowania:

Zagnieść ciasto z wszystkich składników, chłodzić przez pól godziny, rozwałkować i piec na blasze posmarowanej masłem w piekarniku o temp. 190°C przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto drobno pokroić. Następnie zmieszać ze sobą bakalie, pokruszone ciasto, kakao, cukier. Dodać stopione masło i rum. Zagnieść. Formować małe kulki, obtaczać w siekanych drobno orzechach zmieszanych z cukrem kryształem. Schłodzić.

 

Przygotowywanie drobnych ciasteczek przed Świętami Bożego Narodzenia jest tradycją na Śląsku Cieszyńskim przejętą na przełomie XVIII i XIX w. z Austrii.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli

Źródło: Zbiór przepisow potraw regionalncyh województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  600