Składniki:
Masa do sklejania pierniczków:
Składniki dokładnie zmieszać.
Opis przygotowania:
Składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto. Zostawić w chłodnym miejscu do odpoczęcia minimum 3 godziny (najlepiej zostawić do następnego dnia). Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka foremkami (lub kieliszkiem). Położyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w piekarniku w temp. ok. 180˚C. Po wystygnięciu posmarować masą i sklejać po dwa. Polać polewą czekoladową z obu stron. Można ozdobić np. naklejając połówkę orzecha.
Znakomite pierniczki, bardzo popularne w Beskidach. Przygotowywane z okazji Świąt Bożego Narodzenia, uwielbiane przez najmłodszych.
Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Marii Plisz
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT