Zozworki - ciasteczka imbirowe

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g mąki krupczatki
  • 20 g sproszkowanego imbiru

 

Opis przygotowania:

Jajka z cukrem utrzeć do białości. Dodać mąkę, ugnieść ciasto i podzielić na trzy części. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego foremką ciasteczka. Pozostawić do odleżenia na 3 godziny. Piec w temp. ok. 140−150°C. Można przesmarować marmoladą, dekorować lukrem lub czekoladą. Ciastka im są starsze, tym lepsze.

 

Bardzo ciekawe ciasteczka wywodzące się z terenów Śląska Cieszyńskiego. Dodany do nich imbir nadaje im szczególnego aromatu.

 

 

 

Potrawa ze zbioru przepisów Marii Smelik

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  2468